Այբուբեն
"/*--9999999999ԷՇ
-09999999999ԸՈ
-09999999999ԹՉ
/*--*9999999999ԺՊ
/*--*9999999999ԻՋ
09999999999ԼՌ
09999999999ԽՍ
099999conveԾՎ
099999s3ԿՏ
and 099999s3ՀՐ
and 199999ԱՁՑ
and(199999ԲՂՈւ
and(9999 99999ԳՃՓ
" and9999/99999ԴՄՔ
" and9999999999ԵՅՕ
"/*--9999999999ԶՆՖ
Արագ Որոնում


Կծվիչ
Կծվիչը (ծովաբողկ, ժախուկ) խաչածաղկավորների ընտանիքի բազմամյա խոտաբույս է: Հայտնի է 4 տեսակ՝ տարածված Արևելյան Եվրոպայում, լայնորեն մշակվում է Ռուսաստանում (միջին գոտում հանդիպում է նաև վայրի տեսակը):
Արմատները մսալի են: Ցողունը կանգուն է, բարձրությունը՝ 50–150 սմ: Տերևները խոշոր են, երկարավուն: Ծաղիկները մանր են, սպիտակ, ծաղկաբույլը ողկույզ է: Արմատները և տերևները պարունակում են վիտամիններ, եթերայուղեր, հանքային աղեր, ֆիտոնցիդներ, լիզոցիմ ֆերմենտ: Կծու համը և յուրահատուկ հոտը պայմանավորված են ալիլային (մանանեխային) յուղով և սինիգրին գլիկոզիդով: Արմատներն օգտագործվում են սննդի մեջ (հում, եփած, թթու դրած, որպես համեմունք), ունեն նաև բուժիչ հատկություններ (ախորժաբեր, արյան ճնշումն իջեցնող, հակալնդախտային, ստամոքսաղիքային համակարգի գործառույթը կանոնավորող, միզամուղ և այլն):