Այբուբեն
" and9999999999ԸՉ
"/*--9999999999ԹՊ
"/*--9999999999ԺՋ
-09999999999ԻՌ
-09999999999ԼՍ
/*--*9999999999ԽՎ
/*--*9999999999ԾՏ
099999conveԿՐ
099999s3ՀՑ
099999s3ՁՈւ
099999ԱՂՓ
099999ԲՃՔ
and 199999ԳՄՕ
and 199999ԴՅՖ
and(9999 99999ԵՆ
and(9999/99999ԶՇ
" and9999999999ԷՈ
Արագ Որոնում


Կծվիչ
Կծվիչը (ծովաբողկ, ժախուկ) խաչածաղկավորների ընտանիքի բազմամյա խոտաբույս է: Հայտնի է 4 տեսակ՝ տարածված Արևելյան Եվրոպայում, լայնորեն մշակվում է Ռուսաստանում (միջին գոտում հանդիպում է նաև վայրի տեսակը):
Արմատները մսալի են: Ցողունը կանգուն է, բարձրությունը՝ 50–150 սմ: Տերևները խոշոր են, երկարավուն: Ծաղիկները մանր են, սպիտակ, ծաղկաբույլը ողկույզ է: Արմատները և տերևները պարունակում են վիտամիններ, եթերայուղեր, հանքային աղեր, ֆիտոնցիդներ, լիզոցիմ ֆերմենտ: Կծու համը և յուրահատուկ հոտը պայմանավորված են ալիլային (մանանեխային) յուղով և սինիգրին գլիկոզիդով: Արմատներն օգտագործվում են սննդի մեջ (հում, եփած, թթու դրած, որպես համեմունք), ունեն նաև բուժիչ հատկություններ (ախորժաբեր, արյան ճնշումն իջեցնող, հակալնդախտային, ստամոքսաղիքային համակարգի գործառույթը կանոնավորող, միզամուղ և այլն):