Այբուբեն
"/*--9999999999ԷՇ
-09999999999ԸՈ
-09999999999ԹՉ
/*--*9999999999ԺՊ
/*--*9999999999ԻՋ
09999999999ԼՌ
09999999999ԽՍ
099999conveԾՎ
099999s3ԿՏ
and 099999s3ՀՐ
and 199999ԱՁՑ
and(199999ԲՂՈւ
and(9999 99999ԳՃՓ
" and9999/99999ԴՄՔ
" and9999999999ԵՅՕ
"/*--9999999999ԶՆՖ
Արագ Որոնում


Ձավարեղենը հացահատիկային բույսերի՝ ցորենի, հաճարի, գարու, վարսակի, կորեկի, բրնձի, եգիպտացորենի, հնդկացորենի հատիկներից պատրաստված սննդամթերք է, կիսապատրաստուկ:
Հայաստանում ձավար պատրաստում են հիմնականում ցորենից և հաճարից, երբեմն` նաև գարուց՝ սանդում ծեծելու միջոցով հատիկների վրայի թեփը հանելու եղանակով: Ցորենի ձավարի տեսակներն են հում ձավարը (կորկոտ), աղացած հում ձավարը, խաշած և աղացած ձավարը (բլղուր):
Ձավարն արժեքավոր սննդանյութ է, լավ է յուրացվում և ունի բարձր կալորիականություն: Ձավարն ածխաջրերի (հիմնականում՝ օսլայի) և բուսական սպիտակուցների աղբյուր է, պարունակում է քիչ քանակությամբ վիտամիններ ու հանքային աղեր: Ձավարից պատրաստում են շիլաներ, ապուրներ, փլավ, պասուց տոլմա, հարիսա, աղանձ, հատիկ և այլն:
Ներկայումս`  ձավարեղենի զարգացած արդյունաբերական արտադրության պայմաններում, տնայնագործական եղանակով ձավարեղեն քիչ են պատրաստում:
   Հայկական լեռնաշխարհում ձավար պատրաստել են դեռևս էնեոլիթյան-բրոնզեդարյան ժամանակաշրջանում. Շենգավիթից և այլ հնավայրերից հայտնաբերվել են ձավար ծեծելու սանդեր ու վարսանդներ: