Այբուբեն
"/*--9999999999ԷՇ
-09999999999ԸՈ
-09999999999ԹՉ
/*--*9999999999ԺՊ
/*--*9999999999ԻՋ
09999999999ԼՌ
09999999999ԽՍ
099999conveԾՎ
099999s3ԿՏ
and 099999s3ՀՐ
and 199999ԱՁՑ
and(199999ԲՂՈւ
and(9999 99999ԳՃՓ
" and9999/99999ԴՄՔ
" and9999999999ԵՅՕ
"/*--9999999999ԶՆՖ
Արագ Որոնում


Պետական կարգը՝ 
հանրապետություն
Մայրաքաղաքը՝ 
Ֆրիթաուն
Տարածքը՝ 
72,3 հզ. կմ2
Բնակչությունը՝
5,7 մլն
Պետական լեզուն՝ 
անգլերեն
Դրամական միավորը՝ 
լեոնե
Սիեռա Լեոնեի Հանրապետություն
Սիեռա Լեոնեն պետություն է Արևմտյան Աֆրիկայում՝ Ատլանտյան օվկիանոսի ափին: Բրիտանական համագործակցության անդամ է: Երկիրը Սիեռա Լեոնե (Առյուծի լեռներ) անվանել են  պորտուգալացիները 1462 թ-ին:
Տարածքի մեծ մասն զբաղեցնում է Լեոնա-Լիբերական բարձրությունը: Կլիման հասարակածային է: Գետերը (Կաբա, Ռոկելե, Ջոնգ, Սևա, Մոա) ջրառատ են, բայց սահանքավոր և նավարկելի են միայն ստորին հոսանքներում: Տարածված են սավաննաները: Կենդանական աշխարհը բազմազան է (կապիկներ, այծքաղներ, ընձառյուծներ և այլն), շատ են թռչուններն ու միջատները (այդ թվում՝ ցեցե ճանճը):
XV դարում Պորտուգալիան նվաճել է Սիեռա Լեոնեն, 1808 թ-ից երկրի ծովափնյա հատվածը գաղութացրել է Մեծ Բրիտանիան, իսկ  ներքին շրջանները 1896 թ-ին դարձել են  Բրիտանիայի պրոտեկտորատ: 1961թ-ին հռչակվել է անկախ պետություն:
Բնակչությունը կազմված է հիմնականում տեմնե, բուլլոմ, ֆուլբե, մենդե ժողովուրդներից:
Խոշոր քաղաքներն են Ֆրիթաունը, Կենեման, Մակենին:
Երկիրն ունի համեմատաբար զարգացած հանքարդյունաբերություն: Արդյունահանում են ալմաստ, բոքսիտներ, ռուտիլ: Կան նավթավերամշակման, փայտամշակման, սննդի արդյունաբերական ձեռնարկություններ: 
Գյուղատնտեսության ճյուղերից առավել զարգացած է երկրագործությունը: Մշակում են բրինձ, կորեկ, սորգո, եգիպտացորեն, գետնանուշ, սրճենի, կակաո:
Սիեռա Լեոնեի 
մայրաքաղաք Ֆրիթաունը
Անասնապահությանը մեծ վնաս է պատճառում ցեցե ճանճը: Ափամերձ գոտում զբաղվում են ձկնորսությամբ:
Բնակվում են հիմնականում շրջանաձև, ծղոտե կոնաձև ծածկով, կավե կամ հյուսածո, վառ նախշազարդված խրճիթներում: Ժողովրդական արհեստներից տարածված են փայտե դիմակների փորագրությունը, մարդկանց ու կենդանիների պատկերներով զարդարված փղոսկրե կահկարասու, սևափայլ նախշերով կենցաղային խեցեղենի պատրաստումը: