Այբուբեն
and 9999 99999ԷՉ
and(9999/99999ԸՊ
and(9999999999ԹՋ
" and9999999999ԺՌ
" and9999999999ԻՍ
"/*--9999999999ԼՎ
"/*--9999999999ԽՏ
-09999999999ԾՐ
-09999999999ԿՑ
/*--*99999conveՀՈւ
/*--*99999s3ՁՓ
099999s3ՂՔ
099999ԱՃՕ
099999ԲՄՖ
099999ԳՅ
099999ԴՆ
199999ԵՇ
and 199999ԶՈ
Արագ Որոնում


Ռեհանը (արքայիկ, ասպրամ) խուլեղինջազգիների ընտանիքի խոտաբույս է կամ կիսաթուփ: Հայտնի է 50 տեսակ: Վայրի տեսակները տարածված են մերձարևադարձային և արևադարձային երկրներում: Մշակովի ռեհանի հայրենիքը Հնդկաստանը և Շրի Լանկան են: Այն տարածված է նաև ՀՀ բոլոր մարզերում:
Ցողունը քառանիստ է, ճյուղավորվող, գագաթնային մասը՝ թավոտ, բարձրությունը՝ 20–80 սմ: Տերևները ձվաձև են, ատամնաեզր: Ծաղիկները կեղծ տերևանութներում են, սպիտակ, վարդագույն կամ մանուշակագույն: Պտուղը միասերմ, չոր ընկուզիկանման է: Օգտագործվում է որպես համեմունք` թարմ և չորացրած` թթուների, պահածոների և կերակուրների մեջ: Ծաղիկները պարունակում են 0,03–1%, ցողունները՝ մինչև 0,02% եթերայուղ: Ջերմասեր է, լավ է աճում հումուսով հարուստ, թեթև կավավազային հողերում:
Հայտնի է նաև էվգենոլային ռեհանը, որը կիսաթուփ է՝ 70–100 սմ բարձրությամբ: Մշակվում է կանաչ զանգվածից (որի բաղադրության 70%-ն էվգենոլ եթերայուղն է) եթերայուղ ստանալու համար: Եթերայուղն օգտագործվում է օծանելիքի և սննդի արդյունաբերությունում՝ որպես հոտավետ նյութ և վանիլինի ստացման հումք: Էվգենոլը կիրառվում է նաև բժշկության մեջ: