Այբուբեն
099999ԴՈ
099999ԵՉ
099999ԶՊ
099999ԷՋ
099999ԸՌ
199999ԹՍ
199999ԺՎ
9999 99999ԻՏ
and 9999/99999ԼՐ
and 9999999999ԽՑ
and(9999999999ԾՈւ
and(9999999999ԿՓ
" and9999999999ՀՔ
" and9999999999ՁՕ
"/*--99999conveՂՖ
"/*--99999s3Ճ
-099999s3Մ
-099999ԱՅ
/*--*99999ԲՆ
/*--*99999ԳՇ
Արագ Որոնում


Վագերաձիերից ամենագեղեցիկը Գրևի վագերաձին է:
Վագերաձիերը (զեբրեր) միասմբակավորների կարգի ձիերի սեռի կաթնասուններ են: Ըստ մեծության, գանգի կառուցվածքի և շերտավորության՝ տարբերում են 3 տեսակ: Տարածված են Արևելյան, Կենտրոնական և Հարավային Աֆրիկայում: Բնակվում են անապատներում, տափաստաններում, անտառատափաստաններում:
Մարմնի երկարությունը 200–240 սմ է, պոչինը՝ 45–57 սմ, մնդավի բարձրությունը՝ 120–140սմ, կենդանի զանգվածը՝ մինչև 350 կգ: Մարմինը
Աֆրիկայի արևելյան մասում առավել տարածված է բարչելլա վագերաձին, որի նոր ծնված ձագն անմիջապես կարող է ինքնուրույն սնվել մոր կաթով:
ծածկված է կարճ ու կոպիտ բրդով՝ մեկընդմեջ մուգ ու բաց գույնի շերտերով: Յուրաքանչյուր անհատի նախշն անկրկնելի է: Պոչն ավարտվում է երկար մազափնջով: Հանդիպում են հոտերով, հաճախ՝ այծքաղների հետ: Չնայած շատ զգույշ ու արագավազ կենդանիներ են, սակայն հաճախ առյուծների, հովազների ու բորենիների որս են դառնում: Սնվում են բուսական կերով: Ծնում են 1–2 ձագ: Արհեստական պայմաններում լավ են բազմանում:
Որսում են գեղեցիկ մորթու և համեղ մսի համար: Թվաքանակի նվազման պատճառով վագերաձիերն առնված են պաշտպանության ներքո:
Տես նաև Ձիեր
  • Աֆրիկյան վագերաձիերը լավ հարմարվել են Ուկրաինայի Ասկանիա Նովա արգելոցում: