Այբուբեն
--> src=' enc//vegvbscrԿ
" -->' onM/etc/vega:Հ
" AND' sty1 ANDvega>Ձ
" AND' UNI1 ANDvega>Ղ
" AND' UNI8www.gՃ
" AND'"8'\'Մ
" onM'"\'\"Յ
" src'"'"'AAAAA\'\"Ն
" src''asdf5\\'\\Շ
" sty''''"asdf5\\'\\Ո
" UNI'+'asdf5`falsՉ
" UNI'+'asdf5`trueՊ
"`fal'falsasdf5`unamՋ
"`tru'trueBBBBBԱՌ
"`una'unambogusԲՍ
''||'bogusԳՎ
''||'hthttԴՏ
'*/ --hthttԵՐ
'-->">http:ԶՑ
'-0htTp:ԷՈւ
' -->-0http:ԸՓ
' -->-0javasԹՔ
- 0 ' AND-0-0OWNEEԺՕ
0 0 ' AND-0-9phpinԻՖ
AND ' AND.htacs3Լ
AND ' AND/../.s3Խ
src=' enc/../.undefԾ
Արագ Որոնում


Վարազ
Խոշոր սպիտակ խոզ
Լանդրաս
Հյուսիսկովկասյան խոզ
Խոզերը պատկանում են կաթնասունների դասի երկկճղակավորների կարգի չորոճող կենդանիների ընտանիքին: Հանդիպում են բոլոր մայրցամաքներում՝ բացառությամբ Ավստրալիայի և Անտարկտիդայի:
Վայրի խոզերին (վարազներ) մարդն ընտելացրել է շուրջ 10 հզ. տարի առաջ: Տարածված են եղել ամենուրեք՝ բևեռային շրջաններից մինչև հասարակած: 
ՀՀ-ում վարազները հանդիպում են Սյունիքի, Տավուշի, Վայոց ձորի և այլ մարզերի անտառներում, Արաքս գետի առափնյա եղեգնուտներում: Ապրում են ջրից ոչ հեռու անտառային գոտու խիտ մացառուտներում, փշոտ թփուտներում, խոնավ, ճահճոտ վայրերում:
Մարմնի երկարությունը մինչև 2 մ է, պոչինը՝ 20–25 սմ, էգերի կենդանի զանգվածը 125 կգ է, արուներինը՝ 250– 300 կգ: Ընտանի խոզից տարբերվում է մարմնի ամուր կառուցվածքով, ավելի մեծ գլխով, սուր սեպաձև երկար դնչով: Ստորին ծնոտի 2 կողքերից դուրս են ցցված 2 սուր եռանկյունաձև ժանիքներ: Մազածածկը զարգացած է. ունի խոզան և ենթաբուրդ: Մարմնի վերին մասը դարչնագույն է՝ տարբեր երանգներով, ձագինը՝ բաց գույնի երկայնակի շերտերով: Տեսողությունը թույլ է զարգացած, հոտառությունն ու լսողությունը՝ լավ: Վայրի խոզերը նստակյաց կյանք են վարում. ցերեկը թաքնվում են, մթնշաղին և գիշերները՝ ակտիվանում: Ամենակեր են. սնվում են անտառային պտուղներով (տանձ, խձոր, սալոր, կաղին, հաճար, շագանակ), պալարներով, խոտաբույսերով, միջատներով, կրծողներով, սողուններով և այլն: Ունենում են 4–8 (հազվադեպ՝ 10–16) խոճկոր, որոնք 7–10 օր կերակրվում են միայն կաթով, ապա 3 ամիս՝ նաև բուսական կերով: Մարմնակազմը ծանր է ու կոպիտ. իր ցեղակցի կողքին հսկա է թվում: Դունչը երկար է՝ կարճ, շարժուն կնճիթով: Մազածածկը նոսր է: Ապրում են հոտերով (բոլուկ): Քնում են գիշերը, սնվում ցերեկը, 2–3 անգամ ավելի շատ խոճկորներ են ունենում: 
Ընտանի ցեղական խոզերի կենդանի զանգվածը հասնում է մինչև 500 կգ-ի, ծնում և սնում են 10–12-ից մինչև 28–32 խոճկոր (տարին 2 անգամ):
ՀՀ-ում մսատու խոզաբուծությունը կենտրոնացված է հյուսիսարևելյան և Արարատյան դաշտի տարածաշրջաններում: Բացի խոշոր սպիտակից, բուծվում են նաև լանդրաս, ուելս, ուկրաինական, տափաստանային սպիտակ և հյուսիսկովկասյան խոզերի ցեղերը: