Այբուբեն
--> src=' enc//vegvbscrԿ
" -->' onM/etc/vega:Հ
" AND' sty1 ANDvega>Ձ
" AND' UNI1 ANDvega>Ղ
" AND' UNI8www.gՃ
" AND'"8'\'Մ
" onM'"\'\"Յ
" src'"'"'AAAAA\'\"Ն
" src''asdf5\\'\\Շ
" sty''''"asdf5\\'\\Ո
" UNI'+'asdf5`falsՉ
" UNI'+'asdf5`trueՊ
"`fal'falsasdf5`unamՋ
"`tru'trueBBBBBԱՌ
"`una'unambogusԲՍ
''||'bogusԳՎ
''||'hthttԴՏ
'*/ --hthttԵՐ
'-->">http:ԶՑ
'-0htTp:ԷՈւ
' -->-0http:ԸՓ
' -->-0javasԹՔ
- 0 ' AND-0-0OWNEEԺՕ
0 0 ' AND-0-9phpinԻՖ
AND ' AND.htacs3Լ
AND ' AND/../.s3Խ
src=' enc/../.undefԾ
Արագ Որոնում


Ձիթենի
Ձիթենու ճյուղը՝ տերևներով և պտուղներով
Ձիթենին ձիթազգիների ընտանիքի բույս է: Հայտնի է ավելի քան 60 տեսակ: Մշակության մեջ տարածված է եվրոպական ձիթենին: Մշակվում է Իսպանիայում, Իտալիայում, Հունաստանում, Պորտուգալիայում, Թուրքիայում, Վրաստանում, Ադրբեջանում, Թուրքմենիայում և այլուր:
Մշտադալար մերձարևադարձային պտղատու ծառ է, բարձրությունը՝     4–12 մ: Սաղարթը լայն բրգաձև է, երբեմն՝ կախված ճյուղերով: Տերևները հակադիր են, մանր, երկարավուն, օվալաձև կամ նշտարաձև, վերին մասում՝ մուգ կանաչ, ստորինում՝ արծաթամոխրագույն: Ծաղկաբույլը հուրանաձև է, ծաղիկները՝ երկսեռ, մանր, դեղնասպիտակավուն: Պտուղը էլիպսաձև կամ օվալաձև, կանաչ, մանուշակագույն կամ սև կորիզապտուղ է: Մաշկը հաստ է, հաճախ՝ մոմաշերտով պատված: 
Պտուղները պարունակում են 25–80 % ձեթ, սպիտակուցներ, թթուներ, B, C վիտամիններ, կարոտին (A-նախավիտամին), պեկտինային նյութեր, շաքարներ և այլն: Ձիթապտուղն օգտագործվում է սննդի (թարմ և պահածոյացված) և բժշկության մեջ: Ձեթը կիրառվում է սննդի, օծանելիքի արտադրության և տեքստիլ արդյունաբերության, բնափայտը (ամուր է, ունի լավ փայլ)՝ ատաղձագործության մեջ: Ձիթենին ապրում է 400 (երբեմն՝ 1000) տարի: Բազմանում է սերմերով, կտրոններով, պատվաստով: Ջերմասեր է. ՀՀ-ում կարելի է մշակել Տավուշի և Սյունիքի մարզերի չոր, մերձարևադարձային կլիմայով շրջաններում: